Wijktheater Zuidwest vertelt – 1

Dit is de eerste column over het amateur toneelgezelschap ”Wijktheater Zuidwest” in samenwerking met de Gemeente Nissewaard en “Centrum voor de Kunsten”.

 

Het is het tweede seizoen dat wij een toneelstuk aan het instuderen zijn en repeteren 1x per week op de woensdag avond.

 

Ik zal ons gezelschap aan u voorstellen : er zijn 12 acteurs/spelers, 3 muzikanten, waaronder 1 zanger en 2 dansers (danseressen) waarvan 1 ook speler is en de ander ook actief deelneemt aan het toneeloptreden. De spelers zijn allemaal amateur acteur, niemand heeft toneel ervaring. Er zijn 5 personen en 1 danseres die het vorige seizoen hebben meegespeeld.

1. Foto wijktheater zuidwest

 

Het eerste seizoen was 2014/15 en dit seizoen loopt van 2015/16 en de data voor de uitvoering zijn al bekend. Die wil ik met jullie delen, zodat er in uw agenda opgeschreven gaat worden, om de avond of de middag vrij te houden, om naar het optreden te komen. Het optreden vindt plaats in Wijkcentrum de AKKERS waar in de sporthal een echt theater wordt opgebouwd, met een tribune voor publiek, een toneel,en licht en geluid wordt verzorgt door professionelen. De acteurs dragen een microfoontje, zodat alles goed verstaanbaar is.

 

Op de repetitie avonden beginnen we, onder leiding van onze regisseuse, Iris, met oefeningen die ons lichaam los maken, en de ademhaling regelen en we helemaal ZEN worden. Meestal doen we dit met muziek, soms ook in stilte.

 

Ook doen we oefeningen voor de concentratie en we leren allerlei gezichtsuitdrukkingen verder met ons lijf te ondersteunen. Dus als je BOOS moet spelen dan is niet alleen je gezicht boos, maar je hele body is boos.

 

Vanaf de eerste repetitie zijn wij bezig met zelf de onderwerpen voor het toneel, de sketch te bedenken, te verzinnen en met elkaar te brainstormen hierover.

 

Dit seizoen is het erg belangrijk om eerst allemaal te weten welke personage we gaan spelen en van daaruit een karakter neer te zetten. Alle collega spelers moeten weten wie ze spelen, wie ze zijn en van daaruit wordt er geanticipeerd in de omgang met elkaar, straks op het toneel.

 

Dit was een grote klus, omdat we met 12 personen, dus karakters en personages, spelen. Iedereen moet elkaar goed leren kennen, hoe je bent als speler in je rol.

 

Erg intensief, maar heel leerzaam. We worden er vrolijk van, want er wordt veel gelachen met elkaar.

 

De speeldata zijn: zaterdag 4 juni om 20.00 uur en zondag 5 juni om 14.30 uur.

 

Wordt vervolgd…

 

Margreet Hosmar

Updated: 14 maart 2016 — 12:51
Spijkenisse Zuidwest © 2014 Panart - Een wordpress website laten maken Frontier Theme